Rep av naturfiber.

Rep och tågvirke av naturfiber har historiskt varit det man använt till sjöfart, fiskeri, bygg, industri och hobby. Rep har tillverkats i tusentals år och än idag är rep av naturmaterial mycket populära. Hamparep används till dekorationer, repräcken, hisslinor, sisalrep till klösbrädor och pyssel, manilarep till förtöjningar och jordbruk och bomullsrep till möbelindustri och olika hantverk. Naturmaterialen är miljövänliga och återvinningsbara och de skapar en karaktär och känsla som syntetiska rep inte kan efterlikna. Naturmaterialen är dessutom mycket sköna att hantera och bränner inte i händerna.

Hamparep är det vanligaste förekommande repet av alla naturfiber. Hamparep har historiskt används som tågvirke till skutor och segelbåtar, förtöjningstrossar m.m. Idag används det i viss grad till den maritima sektorn men främst som trappräckeslina, staket, replister, hisslina inom teater, dekorationer och diverse pyssel. Hamparepen finns som 3- och 4-slagna linor och är tillverkade av 100% spunnet hampagarn. Hampan är mycket skön att arbeta med och doftar gott. 

Tjärat Hamparep har samma egenskaper som den obehandlade hampan fast med bättre skydd mot röta. Impregneringen av trätjära ger hampan ett bättre skydd mot UV-ljus, saltvatten, torka och fukt vilket gör att hållbarheten ökar. De tjärade repen används exempelvis till fall och skot, förtöjning, knopar och till dekorationer.

Bomullsrep finns både som flätad och 3-slagen lina. Bomullsrep har ingen hög brottstyrka men är dekorativa och härliga att arbeta med. Av alla rep är bomullsrepen de absolut trevligaste och skonsamma mot händerna. De 3-slagna repet finns i grövre dimensioner och används bl.a. som dekorlist, makramé, grimskaft, mönsterlina inom gummiindustrin och mycket mer. De flätade bomullrepet har en extra bra följsamhet och används till mindre pysselarbeten och inom möbel/textilindustri.

Manilarep kallas traditionellt skeppstågvirke och består av grova och rötbeständiga fiber från växten Musa Textilis. Manilafibrerna tillverkas av bladen av det palmliknande trädet som tillhör banansläktet. Manilafiberna klassificeras i flera kategorier och vårt rep tillverkas av "Grade A" fiber. Traditionellt har man använt Manila som förtöjningstross, hisslina och ankarlina.

Sisalrep framställs av bladen från sisalplantan "Agave sisalana" som är en örtartad växt inom familjen sparrisväxter. Bladen kan bli upp till två meter långa vilket gör att man kan få fram långa fina fiber lämpade till reptillverkning. Sisal har länge använts för att tillverka tågvirke, snöre, mattor, klösbrädor, makramé, och andra hantverk. Sisalrepet var populärt inom jordbrukssektorn och industri då det har en hög brottstyrka, slittålighet, töjförmåga och god beständighet mot fukt och saltvatten.