Splitsverktyg för tågvikre, wire, snöre, segel, duk och sjömansarbeten

Här har vi samlat verktyg som används vid splitsarbeten och diverse sjömansarbeten med tågvirke och vajer. Traditionella och moderna produkter för sjömän och industri. Dessa produkter används bl.a. för att splitsa ögla till förtöjningstrossar, ögla för hundkoppel, kortsplits och långsplits, fallsplits, ringsplits, becksplits, segelmakarsplits och mycket mer. Splitsnålen är den mest populära och användbara produkten så den är lätt att arbeta med och kan användas till de flesta arbeten med rep. Splitsnålen har en konisk utformning med ihålig center för att låta repet eller kardelerna löpa genom tåget. Märlspik används vid splitsning av vajer och som verktyg på fartyg för att öppna schacklar, knopar och för att bända och hålla vajern öppen. Fid och Märlprim är mer eller mindre samma produkt men Märlprimen har mindre diameter. Fid används för att hålla tågvirke öppet vid splitsning. Prickert är en spetsig och slimmad syl som används för att öppna tågvirke och wire, strama åt knopar, öppna och stänga schacklar, öppna flätade höljen och mycket mer. Här har vi även segelnål och packnål för sömnad av segel, säck, juteväv, gummi, läder, filt, kork och vanliga textilier.

 • 2612100-packnal-segel-tagvirke-rep-tross-duk-.jpg

  Packnål

  100-150mm. Nål för packning, vävning, sjömansarbeten, tagling m.m. Böjd platt nål.
  60,00 kr
 • 2611010-segelnal-trakant-sy-segel-canvas-duk-plast-lader-gummi-kork-filt

  Segelnål

  #10-18. Handgjuten av stål från W. Smith & Son i England. För att sy segel, reparationer, duk, tagling, sjömansarbeten m.m. Trekantigt nålhuvud.
  67,50 kr
 • 2609012-marlspik-stal-splitsverktyg-vajer-rep-tagvirke-tross

  Märlspik

  250-700mm. Handsmidd, obehandlat järn. Märlspik används för att öppna kardeler på rep och vajer, strama åt knopar, öppna knopar, öppna och stänga schacklar m.m.
  450,00 kr
 • 2610001-splitsnal-rep-tagvirke-vajer

  Splitsnål

  180, 280 & 380mm. Nål för splitsning av tågvirke och vajer. Öpnnar och låter rep löpa genom tåget. Splitspinne av rostfritt med träplugg
  111,00 kr